Честит рожден ден на театралния режисьор Лилия Абаджиева. Ето какво сподели

...
Честит рожден ден на театралния режисьор Лилия Абаджиева. Ето какво сподели
Коментари Харесай

Лилия Абаджиева: Има цялостна деетизация на обществения и културния живот

Честит рожден ден на театралния режисьор Лилия Абаджиева. Ето какво показа тя в " Нашият ден ":

Равносметка?

" Още от дете не чествам рождения си ден. Не го считам за специфичен ден и не е ден за равносметка. Но може би в този момент живеем във време, когато всички си вършим равносметка. По някакъв метод всички имаме чувството, че не просто живеем в постмодерното общество, а че живеем в едно съвсем саморазрушаващо се общество – има цялостна деетизация на публичния и културния живот, някаква всеобща, за жалост, дехуманизация, правещи от индивида потребител, цялостна обезценка на нравствената система... Отказ от одобрените през вековете полезности , които са работили като регулаторен механизъм за възпроизвеждане на етическото начало в човешките взаимоотношения. Това резултира в деструкция на мотивацията на обособената персона. Обществото не се нуждае от личността. Духовното е сложено на назад във времето. Саморазрушително отнемане от емоционалност на човешкия живот . "

Пандемията – ескалация на проблемите

" Позоваването на прагматизма, като нова вяра и велика добродетел на индивида потребител, се трансформира в новия пример на Homo sapiens. Понеже в този момент живеем, за жалост, освен в здравна рецесия, а тя стартира да се трансформира в политическа и обществена, и тъй като водачите не са друго с изключение на прислужници на народа, бих си поискала те да са алтруисти по разбиране – да работят не за своето, а за непознатото богатство, т.е. да не бъдат жадно вторачени в изгодата. "  

Театърът

 " Бих си поискала в тая ера на разрушение на полезностите във връзка с театъра и в подтекста на оповестения конкурс за шеф на Народния спектакъл, да има един спор и е извънредно време да спрат задкулисието и театралната олигархия, която на практика влече естетическите постижения освен на българския спектакъл към крах. Никъде в Европа театърът не съществува на пазарен принцип. Много обезпокоително е, че ние сме единствената европейска страна, която не е подписала Пакта за просвета

Изключителна наслада е, че на първата ни сцена сега слага Боб Уилсън. Това даже не сме го сънували... 

Но това не анулира обстоятелството, че на първата ни сцена не са поканени едни от най-големите ни режисьори, също не анулира обстоятелството, че там слагат даже на огромна сцена хора без експертиза ... Не бих желала да загатвам огромни български режисьорски имена, които бяха тотално зачеркнати от листата на огромните театри. Всичко разбирам, даже и патоса на тази десакрализация. Но има борба, от която не трябва да се отхвърляме – да не позволяваме загубата на духовното, на полезностите. Томас Ман назовава драмата лирика. Поезията на живота, проучването на човешкото у индивида е една от функционалностите на театъра. Комерсиалните трендове някак си унищожиха всичко, на което нашите учители са ни учили. Всички сме отговорни за това . "
Лилия Абаджиева пожела младежите да имат по-добро бъдеще, в което да се даде път на гения и да се постави точка на това едни и същи деструктивни персони олигарси да дефинират ориста на артистите .
Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – Ани Петрова, Георги Бангиев, БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР